Frusen nästipp

Förra året vid den här tiden pulsade man fram i snö, det var slädturer som gjorde att man frös ordentligt om näsan. När man fryser om näsan blir man galet sugen på nåt varmt att dricka. Nåt som ångar upp och tinar den lilla nästippen. Ett fantastiskt gott alternativ till den varma chokladen med grädde eller en irish coffee är Romerska bågar i flytande form...,

Till 4 muggar

8 dl mjölk( helst standard)
8 tsk kakao ( alt. Oboy, uteslut då sockret)
4 tsk socker
8 cl cointreau

Värm lite av mjölken med kakao och socker så det löser sig. Häll sedan på resten av mjölken och sjud upp.
Häll i cointreau och ta av från plattan. Häll upp i fina koppar och känn hur nästippen värms upp ( oftast blir man varm ända in i själen...)

Tackar Tamona ( hästen) för frusen näsa och lyckokänslan man får när släden knastrar i snön och pinglorna sjunger i takt med farten som vi far fram i.... Är det bara jag som saknar snön?


Förena nytta med nöje...

Apelsiner hör julen till. Apelsinen kan användas i olika sammanhang under december månad. Den läggs i ris á la maltan, dekoreras med nejlikor, kryddar glühwein, finns på gottebordet och tillför en härlig färg där den bara ligger.... För att piffa ytterligare så brukar jag använda mitt ciseleringsjärn när jag ändå behöver zest i mina saffransskorpor....

Saffransskorpor
100 g smör
1 g saffran
2 st ägg
Zest från 1 apelsin(det yttersta skalet)
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1.5 dl grovt hackade paranötter
Råsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och blanda i saffran. Häll blandningen i bunke med de två knäckta äggen. Blanda i apelsinzesten. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke( viktigt för bakpulvret ska fördela sig jämnt).
Knåda ihop till en deg, ska vara lite kladdig!
Rulla ut tre rullar som läggs på bakplåtsbeklädd plåt. Strö över råsocker på längderna.
Sätt in i ugnen i ca 25 min.
Sänk ugnen till 125 grader
Ta ut plåten och skär längderna i sneda skivor, ca 1 cm tjocka. Försök få lite mellanrum mellan skorporna.
Torka i ugnen i 15 min och låt de sedan stå kvar på eftervärme tills ugnen är helt kall, gärna över natten.
En supertrevlig julgåva!!!!

Glöm nu inte att göra lite snygga apelsiner!!!



Bagels

Under min tonårstid öppnade Sweet coffeeBar aka "Kossan" i lilla Hässleholm. Det var ett riktigt inneställe med latte, espresso, ciabatta, stora muffins, cookies och givetvis bagels. Vi, bla Charlotta, hängde rätt mycket på "Kossan" och hade alla våra favoriter. Min favorit var bagel med cream cheese, kalkon och mangochutney.
Till det drack jag en latte med caramellsyrup.*slurp*
Sweet coffeeBar finns inte kvar, men kravings för bagels med min favorittopping gör sig ibland påmind....





bild lånad av matklubben.se

10 ringar


50 g jäst
2,5 dl mjölk
0,5 dl solros- /rapsolja
2 msk honung
0,5 msk salt
5 dl rågsikt
2-2,5 dl vetemjöl special

3 liter vatten
2 msk salt

1 ägg
sesamfrö och/eller vallmofrö

Smula jästen i bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll på jästen och rör om så jästen löser sig.
Tillsätt olja, honung, salt, rågsikt och ca 2 dl av vetemjölet.
Arbeta degen ritkigt smidig, gärna i msakin annars så minst 10 min för hand. Tillsätt mer mjöl vid behov.

Ta upp degen på mjölat bakbord dela den i 10 delar (ca 75g/del). Rulla till ca 15 cm långa och forma till ringar som man fäster odentligt.

Lägg på plåt och låt jäsa i ca 40 min.
Sätt på ugnen på 200 grader och koka upp vatten och salt.

Efetr jäsningen lägg i några ringar i taget och låte koka med i 2 min. Ta upp med hålslev och lägg på plåten igen. pensla med ägg och strö på valfritt frö, elelr inget om man vill ha naturella.

Grädda i ugnen i ca 17 min, elelr tills ringarna blivit gyllenbruna.
Låt svalna på galler.

Detta receptet är hämtat från en av mina favoritböcker, Bröd, soppor och röror av systrarna Eisenman.

Knäck i lurarna

Varje tisdag sitter jag bänkad framför Desperate Housewives. Dock blir jag väldigt rastlös av all reklam... Så igår svängde jag ihop en sats knäck!

Med 7 minutersknäck hinner man tom njuta av sitt godis sista akten.

Ca 45 st

1 dl socker
1dl sirap
1dl vispgrädde
1 msk smör
1/2 dl hackad mandel

Blanda socker, sirap och grädde i en microsäker skål. Ställ på full effekt i 7- 10 min, lite beroende på maxeffekt.

Efter 7 min ta ut skålen och gör ett kulprov.( droppa lite smet i ett glas kallt vatten) om den är klar rör i smöret så det smälter och häll i mandeln.
Skeda sedan upp i knäckformar och ställ i kylen en stund.

Receptet kommer från Tasteline


Unna er lite lyx...

....för det ska vi göra i helgen. Det bär av till Köpenhamn för mys, avsmakningsmeny på Noma och ett och annat smörrebröd!

Smörrebröd är fantastiskt gott och är så mycket mer än bara en smörgås.

Givetvis är grunden danskt rågbröd, men det funkar med kavring med...

Smöra alltid brödet sen kan man ta nedanstående pålägg eller utforma en egen topping. Vanliga är ägg & räkor, rostbiff med remouladsås och fläskastek med rödkål. Nedan är några av mina favoriter....

Recepten är till 4 st/ sort

Rökta räkor

1/2 kg rökta räkor
1tsk curry
1klick smör
1 charlottenlök
1 äpple ( svenskt vinteräpple)
3 msk crème fraîche
4 kokta kalla potatisar

Skala räkorna
Stek curryn i smöret, så smakerna kommer fram. Hacka löken och äpplet. Blanda hacket och currysmöret med crème fraîche. Låt vila.
Skiva potatisen och lägg på det smörade brödet. Lägg en klick av röran och dekorera med räkorna.

Leverpastej med cidercrème

Grovmald leverpastej av god kvalité
4 skivor knaperstekt bacon

2 tsk cidersenap (allt efter smak)
4 msk crème fraîche
Salt & peppar

1 tomat
4 minigurkor ( vet inte riktigt vad de heter)
Bladpersilja

Skiva leverpastejen och lägg på det smörade brödet.

Vispa cremefraichen luftig med elvisp ( tar en liten stund)
Rör i senap efter smak. Salta och peppra.

Gör små ägg med crèmen och lägg på smörgåsen. Dekorera med baconskiva, tomatklyfta, gurka och persilja.

Getost & rödbeta

2 rödbetor ( lite beroende på storlek)
100 g getost
2 msk honung
2 msk rostade valnötter

Koka rödbetorna i saltat vatten. Skär rödbetorna i klyftor. Lägg getosten på brödet. Toppa med rödbetorna. Strödda över grovhackade valnötter och ringla på lite honung.

Testa göra smörrebröd på julbordets rester!

Givetvis kommer det ett låååångt inlägg efter helgens lyxigheter!







RSS 2.0