Adressändring

Jag flyttar från reklam och det lilla ordet blogg.... Välkomna till www.delikatesses.se !!

Kram Therese

 


Grönkål

Jag hör till den delen av befolkningen som älskar kål i alla dess former! Stuvad, ångad, marinerad ,wookad och i soppor. Kål har olika säsong. Just nu är det säsong för grönkål. Man kan använda grönkål till så mycket mer än bara pynt och Långkål. Grönkål klarar ner till minus 20 grader i trädgårdslandet och är fullproppad med vitaminer, proteiner, kalcium och järn. En årlig återkommande middag i mellandagarna är pappas fantastiska grönkålssoppa med frikadeller.

Mac's grönkålssoppa
250 g grönkål ( alt. 1 pkt frysen 450g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g potatis
1,5 liter buljong ( pappa brukar blanda grönsak- och köttbuljong)
1 dl torrt vitt vin
50 g smör och en skvätt olja

Till frikadellerna
500 g blandfärs
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 tsk kryddpeppar
1 riven gul lök
1 tsk dijonsenap
Salt och peppar

Stek löken och vitlök mjuk och glansig på medelvärme i en skvätt olja. Lägg i smöret och låt smälta med löken. Kålen ansas, stjälkar och grova ådror skärs bort. Hacka fint (även den frusna) och släng i grytan och blanda runt med löken. Höj värmen och stek ett par minuter. Häll på buljong och vin och koka upp. Sänk värmen igen och låt sjuda i 15 min. Under tiden rör ihop smeten och rulla små frikadeller( köttbullar). Efter de 15 minuterna lägg i frikadellerna och låt sjuda i ytterligare 15 min. Skala under tiden potatisen och skär i ganska grova tärningar. Lägg i potatisen och koka tills potatisen känns klar ( ca 20 min). Tänk på att inte salta för mycket eftersom buljongen innehåller ganska mycket salt....

Som de allra flesta soppor och grytor så är soppan allra godast dag 2.

Vegetariskt alternativ är att bara använda grönsaksbuljong och utesluta frikadellerna.

Servera med kokta ägghalvor och knäckebröd med smakrik ost!

Ingen snygg soppa,men fantastiskt god!


Durumbröd

Att baka bröd är inte så svårt när man kan knepen. Jag älskar surdegsbröd med krispig yta och håligheterna som blir i brödet. Igår fick jag ett sånt sug efter gott frukostbröd. Satte en rågsurdeg, men den är ju inte klar för ens på fredag...Bläddrade lite i våra fina brödböcker och hittade recept på ett bröd som såg så där knaprigt och håligt ut som jag vill ha det. Det skulle ta tre minuter att blanda ihop och 12 timmar innan det var helt klart.
Ett smidigt bröd att förbereda på kvällen, smyga upp lite tidigare på morgonen för utbak och jäsning för att sen njuta en fantastisk frukost! <3

Durumbröd
Jag gillar recept med våg, eftersom det kan skilja rätt mycket på hur mjölet packar sig i måttet. En av orsakerna till att brödet blir tungt är just för mycket mjöl.KÖP EN VÅG!!

3g jäst (3krm)
300g kallt vatten (3 dl)
90 g durumvetemjöl (1½dl)
300g vetemjöl special (5 dl)
9 g salt (1½ tsk)

På kvällen
Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt sedan salt och mjöl. Rör tills allt blandat sig ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.



På morgonen
Sätt ugnen på 250 grader (ingen varmluft!). Ställ in bakstenen (funkar med en vanlig plåt med) på gallret och ställ en plåt under på nedre hyllan.
Strö sedan rikligt med durumvetemjöl på en handduk och skrapa ur degen ur bunken med en slickepott. Dra ut degen till en kvadrat. Vik sedan ner den övre kanten mot mitten och den nedre på samma sätt så skarven hamnar på mitten. Vänd nu degen så skarven hamnar nedåt. Vik handduken löst över brödet och låt jäsa i ca 40 min.

Nu läser du tidningen och dricker en första kopp te eller kaffe i lugn och ro innan resten av hushållet vaknar....


När brödet jäst klart vänder du över degen på en bit bakplåtspapper, men nu så skarven ligger uppåt. Låt brödet glida in på bakstenen via en skärbräda. Lägg några tärningar is på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar. Forsätt vädra var femte minut tills brödet stått inne i 30 min. Om brödet ser ut att få för mycket färg går det bra att sänka temperaturen när som helst till 225-200 grader. Ta ut brödet och låt det svalna en stund på galler. Servera med en god lagrad ost med hemgjord marmelad eller lokalt producerad honung....



Receptet är hämtat från boken Enklare Bröd av Martin Johansson

2012

Fisk och grönsaker ska det bli mer av under 2012! Slänger in årets första fiskrätt...

Laxbullar med blomkålsbulgur och pepparrotsyoghurt

4 personer
500g lax
1 ägg
0,5 dl grädde
1 msk söt senap
1 kruka gräslök( 1/2 pkt fryst)
Salt och svartpeppar
En klick smör till stekning

2 dl turkisk yoghurt
1-2 msk riven pepparrot
Salt och peppar

3 dl bulgur
1 buljongtärning
1/2 huvud blomkål i små kokta buketter
1/2 gurka i små tärningar
1 dl grovt hackad dill
Skal och saft från 1 citron
Ca 1 dl olivolja
Salt och peppar

Laxbullarna
Mixa laxen till färs och blanda sedan i grädde, ägg, senap, gräslök, salt och peppar. Blanda och forma ägg med hjälp av två matskedar. Stek på medelvärme( typ 8:an) tills de fått fin färg.

Yoghurten
Rör ihop yoghurt och färskriven pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Låt stå en stund och riv i mer pepparrot om det behövs...

Koka bulgur med buljongen. Koka/ ånga blomkålsbuketterna så de har lite tuggmotstånd kvar.
Skala gurkan och ta bort den mjuka mitten med en sked. Hacka fina små tärningar.
Blanda citron, olivolja, dill och smaka av med salt och peppar. Häll blandningen på bulgur, blomkål och gurkan och rör om. Servera!
Receptet är hämtat från recept.nu


RSS 2.0