Fikatipset

Är man sugen på gott, stort och trevlig atmosfär så ska ni bege er till Eriksbergsgatan 6 i Stockholm. På denna adress ligger finfina Saturnus. Ett cafe/ bistro. Det är nästan som att vara utomlands. Det är trångt, intimt och högljutt! Man sitter där det finns plats, inget konstigt svenskt att inte dela bord med någon annan om det skulle finnas plats...
Allt är enormt, man kan välja att dela på 4, 2 eller trycka en kardemummabulle själv! Du får en latte i "soppskål" och en cola kostar 35 spänn, men oh så värt det! Ska man shoppa en hel dag så skit i lunchen och gå hit istället, både lunch och fika i ett! För mätt blir Du!

Sist vi var där testade vi lemoncurdpaj med maräng & pecanpajen! Heavenly!!


Vårt dagliga bröd

Jag älskar hembakat bröd. Bröd ska ju oftast knådas, jäsas, knådas igen och jäsa ännu en gång innan det ska in i ugnen. Fantastiskt gott, men ibland så är det skönt att bara blanda ihop och grädda. Ett av mina favoritbröd görs på detta sättet, dessutom så är det lite nyttigt och proppat med fibrer. Har man inte alla mjölsorter hemma så byt ut mot ett annat...så länge mängden blir den samma. Experimentera!!


Till två! bröd

5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
2,5 dl rågkross
2 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1+1dl pumpakärnor
1,5 dl mörk sirap
1 liter filmjölk

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa två formar. Jag har en rund springform och en avlång...

Blanda ihop de torra ingredienserna noga.
Häll i filen och sirapen och blanda runt. Smeten ska vara kladdig, ingen knådning här inte...
Dela upp smeten i formarna och strö över pumpakärnor.
Grädda mitt i ugnen i ca 1,5 h. (ger Dig tid att göra nåt mysigt...)
Stjälp upp bröden, låt svalna under handduk.

Tips!
Man kan göra brödet i muffinsplåt, så får man portionsbröd.


Lyxig fi(u)sksoppa

Jag är inte mycket för helfabrikat. Jag kokar fonder, maler kött och odlar kryddor. Men ibland får man använda sig av FUSK...det var min mormor som introducerade soppan då med räkor. Jag har valt att ta ut svängarna lite mer. Man kan göra den hur lyxig och matig som man själv tycker.

4 pers.
1 Kelda thaisoppa
1 Kelda fisk- & skaldjurssoppa
2 laxfiléer
1 tumbit ingefära
1 lime (skalet)
2 tsk fisksås
1 morot
1 bit purjolök
1dl sojabönor
1 brk kräftstjärtar
Salt & peppar

Skär laxen i tärningar. Marinera med ingefära, limeskal( bara det yttersta gröna) och fisksåsen.
Skär morot och purjolök i tunna stavar sk Julienne.
Blanda ihop båda sopporna. Värm på medelvärme. Jag brukar vispa soppan rätt kraftigt så den blir lite skummig.
Stek laxkuberna på hög värme så de får yta. Stek grönsakerna en snabbis så de blir varma. Lägg laxen i tallriken. Toppa med grönsakerna, kräftstjärtar och en limeklyfta. Häll på soppa and done, som Gordon hade sagt.

Soppan kan med fördel serveras ur kanna direkt vid bordet, så gästen ser vad som ligger på botten.


Kvällsfika

Försent insåg jag igår att vi inte hade en brödsmula hemma och behövde göra nåt snabbt till sambon som hade tränat. Så det fick bli stekpannebröd!

Ca 10 st

2 dl fil eller yoghurt
Knappt 1 dl sirap
1 tsk salt
1 tsk anis
1 tsk fänkålsfrön
1tsk bikarbonat
7-8 dl rågsikt

Rör ihop fil/yoghurt med sirapen. Stöt anis och fänkål i mortel och tillsätt det med saltet. Blanda rågsikten med bikarbonat och häll sedan detta till resten av blandningen. Knåda ihop allt. Dela degen i 10 bitar( lite beroende på hur stora man gör) kavla ut på mjölad bänk till en tunn kaka. Sätt stekpannan på medelvärme, typ 7:an. Nagga med gaffel och stek bröden i torr panna i någon minut på varje sida. Det går väldigt fort, så passa hela tiden.

Lägg på lägg på galler i någon minut och ber sedan med smör och ost eller varför inte en färsk ost.


Saffran

Lite tidigt att baka lussebullar för att få stilla lusten över saffran så det fick bli en pasta med den gudomliga kryddan.

Saffranspasta med avocadosallad
4 pers.

500g färsk pappardelle
1pkt saffran
1/2dl cognac
1 st banancharlottenlök
50 g smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1brk kräftstjärtar
Salt & svartpeppar

Avokadosallad
3 avokado
1dl hyvlad parmesan
1dl rostade pinjenötter alt. Pumpakärnor
Salt & svartpeppar

Ruccola

1. Blanda cognac & saffran i en skål och låt dra en stund. Hacka löken och svetta den i smöret. Pudra över mjölet och rör ihop.
2. Häll i cognac & saffran i kastrullen. Låt puttra en stund så alkoholen försvinner. Häll i mjölk och grädde och koka upp igen så det tjocknar. Salta och peppra. Sätt ner värmen och sjud under tiden pastan kokar.
3. Häll av pastan och blanda med såsen. Häll i kräftstjärtarna, spara några till garnering. Häll upp på ett stort fat och garnera med kräftstjärtar och ruccola. Dra ett par varv med kvarnen. Servera med avokadosalladen och lite extra ruccola.

Vad dricker man till detta då?!
Vi drack en Ripasso Valpolicella 2009, Soave, Italien.


Grönt

Idag är mitt recept GRÖNT! Grönt som broccoli, spenat, sockerärtor, dill, gräslök, lime, ruccola, bladselleri, persilja, basilika, timjan, Granny Smith & gröna tomater.

Något annat som är lika GRÖNT som ovanstående är GRÖNA BANDET!!
Årligen drabbas ca 2600 kvinnor av livmoderhalscancer. Där för vill jag likt Charlotta slå ett slag för GRÖNA BANDET!


Gå och gör cellprovskontrollen!




Vad passar väl inte bättre än lite lyx som dessutom är GRÖNT!

Lyxig grön ärtsoppa
3 dl gröna ärter (frysta)
1 st hackad gul lök
2 msk smör
1 msk mjöl
1 msk hackad blekselleri
0.5 l hönsbuljong
3 dl matlagningsgrädde
1 msk citronsaft
salt & peppar
8 strån färsk gräslök

Topping
Champagne, gärna Piper Heidsieck Brut nr7332 (eller annat mousserande vin efter plånbok)
créme fraiche- vispa hårt med elvispen
8 strån färsk gräslök

1.Skala och hacka löken och fräs den i smöret på svag värme tills den är mjuk och syran har försvunnit.

2. Dela sellerin i små bitar. Rör ner mjölet i lökfräset och tillsätt selleri, buljong, grädde och citronsaft. Sjud i cirka 10 minuter.

3. Smaka av med salt, peppar. Rör ner ärterna och låt dem bara bli varma, så behåller de den gröna färgen. Mixa soppan slät och sila den.

4. Servera soppan varm och slå i en skvätt champagne eller mousserande vin i tallriken. Toppa med ett par strån gräslök och den vispade créme fraichen

Servera med det mousserande vinet som blev över eller varför inte köpa två flaskor så det garanterat finns!

Champagne är fantastiskt, men det funkar lika bra med en Crémant de Bourgone för under hundralappen

(nr 7470 eller 7688) på Systemet.

 

VÅGA VARDAGSLYXA!!!!

"Life to short, to travelling second class..."/ Carl-Jan Granqvist

 

 




RSS 2.0